Hoe maak je een infographic? 5 tips en handige tools

Dat een tekst tegenwoordig standaard wordt gepubliceerd met bijpassende afbeelding, weet jij. Een afbeelding trekt immers meer aandacht dan een paar zwart op wit geschreven woorden. Maar wist jij dat het nóg effectiever is om alle informatie die je de lezer wilt vertellen ín een afbeelding te stoppen? Een infographic biedt meerdere voordelen ten opzichte van een losse tekst met afbeelding. In dit artikel leggen we uit wat een infographic precies is, welke voordelen het heeft ten opzichte van een normale tekst en hoe jij een goede infographic kunt maken voor jouw bedrijf.

Wat is een infographic?

Een infographic wordt ook wel een informatieve illustratie genoemd. Het is een afbeelding die informatie geeft door middel van tekst en figuren, zoals bijvoorbeeld grafieken, die er als het ware in zitten verstopt. Door een infographic te laten maken, laat je de lezer in één oogopslag zien wat jij te vertellen hebt. Super geschikt voor de spanningsboog van de moderne mens, die maar 8 seconden zijn of haar aandacht ergens bij kan houden.

Hoe maak je een goede infographic?

Een goede infographic voldoet aan een aantal voorwaarden. Ten eerste valt het op door een mooi en simpel design. Als jouw informatieve afbeelding er mooi uitziet, is de kans groter dat het wordt gedeeld op social media en dat meer mensen hem te zien krijgen. De opmaak van een infographic is dus erg belangrijk! Maar ook aan de inhoud zitten een aantal eisen. Zorg ervoor dat je focust op belangrijke informatie. De infographic moet in één oogopslag jouw boodschap duidelijk maken. Juist daarom is dit soort informatieve afbeeldingen ook erg geschikt voor het overbrengen van complexe informatie.

Tools & tips die je kunt gebruiken bij het maken van jouw infographic

Het is niet eenvoudig om een goede infographic te maken. De skills van een contentschrijver en grafisch ontwerper komen eigenlijk samen in deze ene afbeelding. Om je te helpen bij het maken van een goede infographic, hebben wij hieronder een aantal tools en tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken.

3 belangrijke infographic tips:

  1. Verwerk de huisstijl in het design van de infographic. Op die manier linkt de lezer de waardevolle informatie die hij of zijkrijgt direct aan jouw bedrijf.
  2. De infographic is een goed medium om unique selling points naar voren te laten komen. Wat onderscheidt jouw bedrijf van de concurrent?
  3. Belangrijk voor als de infographic gedeeld gaat worden op social media is het verwerken van bedrijfsinformatie en logo. Zo kan deze infographic maar aan één maker gelinkt worden.

Een effectieve infographic maak je met deze 2 tools:

  1. Met Canva maak je eenvoudig en overzichtelijke infographics. Je kunt kiezen uit een uitgebreid assortiment sjablonen en hoeft vervolgens alleen nog de informatie toe te voegen.
  2. Het Engelstalige programma infogram biedt templates waarin je jouw informatie kunt verwerken. Let op! Je moet er dus zelf voor zorgen dat jouw infographic zich onderscheidt van andere en dat deze past bij de huisstijl van jullie bedrijf. Wil je gebruik maken van opties buiten de standaard templates, dan kan dit tegen een vergoeding.

Kom je er niet helemaal uit? Je kunt ook jouw infographic laten maken door het professionele team van 2Bcontent! Onze infographic specialisten helpen je graag met een op maat gemaakte infographic.  Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Rosanne van 2Bcontent

Over de auteur: Rosanne van der Putten

98 / 100
38 beoordelingen
98 / 100
7 beoordelingen
94 / 100
67 beoordelingen
91 / 100
70 beoordelingen

Beoordelingen artikel

Hoe maak je een infographic? wordt beoordeeld met een 9.3 door 94 tevreden lezers!