Hoe maak je een infographic? 5 tips en handige tools

Dat een tekst tegenwoordig standaard wordt gepubliceerd met bijpassende afbeelding, weet jij. Een afbeelding trekt immers meer aandacht dan een paar zwart op wit geschreven woorden. Maar wist jij dat het nóg effectiever is om alle informatie die je de lezer wilt vertellen ín een afbeelding te stoppen? Een infographic biedt meerdere voordelen ten opzichte van een losse tekst met afbeelding. In dit artikel leggen we uit wat een infographic precies is, welke voordelen het heeft ten opzichte van een normale tekst en hoe jij een goede infographic kunt maken voor jouw bedrijf.

Wat is een infographic?

Een infographic wordt ook wel een informatieve illustratie genoemd. Het is een afbeelding die informatie geeft door middel van tekst en figuren, zoals bijvoorbeeld grafieken, die er als het ware in zitten verstopt. Door een infographic te laten maken, laat je de lezer in één oogopslag zien wat jij te vertellen hebt. Super geschikt voor de spanningsboog van de moderne mens, die maar 8 seconden zijn of haar aandacht ergens bij kan houden.

Hoe maak je een goede infographic?

Een goede infographic voldoet aan een aantal voorwaarden. Ten eerste valt het op door een mooi en simpel design. Als jouw informatieve afbeelding er mooi uitziet, is de kans groter dat het wordt gedeeld op social media en dat meer mensen hem te zien krijgen. De opmaak van een infographic is dus erg belangrijk! Maar ook aan de inhoud zitten een aantal eisen. Zorg ervoor dat je focust op belangrijke informatie. De infographic moet in één oogopslag jouw boodschap duidelijk maken. Juist daarom is dit soort informatieve afbeeldingen ook erg geschikt voor het overbrengen van complexe informatie.

Tools & tips die je kunt gebruiken bij het maken van jouw infographic

Het is niet eenvoudig om een goede infographic te maken. De skills van een contentschrijver en grafisch ontwerper komen eigenlijk samen in deze ene afbeelding. Om je te helpen bij het maken van een goede infographic, hebben wij hieronder een aantal tools en tips op een rijtje gezet die je kunt gebruiken.

5 belangrijke infographic tips:

Om je een duwtje in de juiste richting te geven, hebben we 5 belangrijke infographic tips voor je op een rij gezet die je te helpen bij het maken van een goede infographic.

1. Infographic design

Verwerk jouw huisstijl in het design van de infographic. Op die manier linkt de lezer de waardevolle informatie die hij of zij krijgt, direct aan jouw bedrijf. Gebruik bijvoorbeeld de kleuren die je ook voor je website hebt gebruikt in je infographic design. Laat ook je logo in de infographic tergkomen, om zo

een herkenningspunt te creëren voor de lezer. Denk ook aan het gebruik van een passende titel, tussenkopjes en aantrekkelijke afbeeldingen en visuele elementen.

2. Opbouw van infographic

Zorg voor een duidelijke opbouw. Aangezien infographics vooral online gedeeld worden, is het belangrijk dat je de informatie in de lengte verwerkt en niet in de breedte. We zijn namelijk gewend om van boven naar beneden te lezen. Maak de inforgraphic overzichtelijk door de informatie in logische blokken te verdelen. Gebruik niet te veel afbeeldingen en andere visuele aspecten zodat de opmaak niet afleidt. Houd het rustig zodat de informatie voor de lezer duidelijk te lezen is.

3. Maak de infographic onderscheidend

De infographic  is een goed medium om unique selling points naar voren te laten komen. Wat onderscheidt jouw bedrijf van de concurrent? Kijk bij je concurrenten om te zien wat hun doen en zorg ervoor dat jouw infographic is van de rest. Wanneer je je onderscheidt van de concurrenten, val je namelijk op en zal de kans groter zijn dat je infographic wordt gelezen.

4. Interactieve infographic

Maak gebruik van een interactieve infographic. Dit verrijkt namelijk je online content platform en op deze manier zorg je ervoor dat complexe informatie beter te begrijpen is. Met een interactieve infographic creëer je als het ware informatie die de lezer zelf kan verkennen. Een voorbeeld hiervan is dat je met pijltjes een auto bestuurt, zodat je langs de informatie heen rijdt. De lezer heeft hier zelf de controle om de content te lezen.

5. Infographic deelbaar en downloadbaar maken

Belangrijk is dat je de infographic deelbaar maakt, zodat lezers de mogelijkheid hebben om de infographic te delen op bijvoorbeeld verschillende social media kanalen of via de mail. Daarnaast is het ook handig om de infographic downloadbaar te maken. Zo heeft de lezer de mogelijkheid om hem op te slaan en op een later tijdstip terug te kijken in plaats van de site weer op te zoeken.

Infographic tools

Voor het maken van een infographic, heb je diverse verschillende infographic tools. Met deze tools heb je de mogelijkheid om je creativiteit in praktijk te gebruiken. Om je in een idee te geven over wat de tools voor jou zouden kunnen betekenen, hebben we een aantal infographic tools op een rij gezet waar we uitleggen wat de mogelijkheden ervan zijn.

1. Infographic maken in Canva

Met Canva maak je eenvoudig en overzichtelijke infographics. Je kunt kiezen uit een uitgebreid assortiment sjablonen en hoeft vervolgens alleen nog de informatie toe te voegen. Het handige aan deze tool is dat je diverse verschillende keuzes hebt met betrekking tot het design. Zo heb je bijvoorbeeld de keuze uit verschillende lettertypes, foto’s die je kan uploaden en elementen die je kan verkleinen, kleur aanpassen en draaien.

2. Adobe illustrator infographic

Met de Adobe Illustrator heb je de mogelijkheid om op professionele wijze een infographic te maken. Een grafische software met mogelijkheden die verder gaan dan de eerder andere benoemde tools. Je hebt namelijk bij de Adobe Illustrator de mogelijkheid om uit de vrije hand te werken. Daarnaast trekt deze software automatisch kleuren uit een geselecteerde foto en voegt ze vervolgens toe. Je kan zelfs objecten uitlijnen op bepaalde punten.

3. Infogram

Het Engelstalige programma Infogram biedt templates waarin je jouw informatie kunt verwerken. Let op! Je moet er dus zelf voor zorgen dat jouw infographic zich onderscheidt van andere en dat deze past bij de huisstijl van jullie bedrijf. Wil je gebruik maken van opties buiten de standaard templates, dan kan dit tegen een vergoeding.

4. Pictochart infographic

De Pictochart infographic tool is als het ware een allround visualisatie tool. Je hebt een gratis versie en een betaalde versie. Bij de gratis versie heb je een beperkte toegang tot dingen je kan uitvoeren. Wat mogelijk is, is het aanpassen van kleuren, het lettertype, het toevoegen van afbeeldingen en beperkte mogelijkheden voor het toevoegen van grafische en visuele elementen.

Hulp nodig bij het maken van een infographic?

Kom je er niet helemaal uit? Je kunt ook jouw infographic laten maken door het professionele team van 2Bcontent! Onze infographic specialisten helpen je graag met een op maat gemaakte infographic.  Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Rosanne van 2Bcontent

Over de auteur: Rosanne van der Putten

98 / 100
38 beoordelingen
98 / 100
7 beoordelingen
94 / 100
67 beoordelingen
91 / 100
70 beoordelingen

Beoordelingen artikel

Hoe maak je een infographic? wordt beoordeeld met een 9.3 door 94 tevreden lezers!